duminică , iulie 14 2024
Home / Casa si Gradina / Pompe de Caldura

Pompe de Caldura

Modul de functionare al unei pompe de caldura

Cu siguranta, majoritatea persoanelor au auzit despre pompe de caldura, dar nu toata lumea stie ce sunt si ce rol au. Este important sa precizam faptul ca acestea folosesc energie electrica pentru a asigura atat incalzirea, cat si racirea unei cladiri.

Aceste aparate joaca un rol crucial in efectuarea transferului caldura dintr-un loc in altul, in functie de locul in care este nevoie.

In timpul iernii, pompele de caldura se folosesc pentru a asigura incalzirea. Fac acest lucru prin extragerea caldurii din exteriorul unei cladiri si mutarea acesteia in interior. Vara, poate oferi racire prin mutarea caldurii din interior in exterior. In cele ce urmeaza veti putea afla mai multe informatii despre pompele de caldura.

Pompe de caldura: Cum functioneaza acestea?

O pompa de caldura foloseste aceeasi tehnologie ca un aparat de aer conditionat, care va raceste casa folosind un agent frigorific.

Pompe de CalduraSingura diferenta majora dintre un aparat de aer conditionat si o pompa de caldura este ca o pompa de caldura are o supapa de inversare, ceea ce ii permite sa va si incalzeasca locuinta (sau alta cladire).

In modul de incalzire, o pompa de caldura functioneaza ca un aparat de aer conditionat in sens invers; in loc sa va pastreze casa rece, foloseste agentul frigorific pentru a va incalzi casa.

Iata un proces pas cu pas despre cum functioneaza pompele de caldura:

1. Caldura poate fi provenita din aerul exterior sau poate fi vorba caldura din sol. Aceasta este suflata sau pompata peste suprafata de schimb de caldura a partii exterioare a pompei de caldura.

2. Aceasta caldura este suficienta pentru a face ca lichidul frigorific din pompa de caldura sa se evapore si sa se transforme intr-un gaz.

3. Acest gaz este apoi mutat printr-un compresor, care creste presiunea, determinand cresterea temperaturii acestuia.

4. Gazul (acum incalzit) este trecut peste suprafata interna de schimb de caldura. Aceasta caldura poate fi apoi fie suflata in interiorul casei, fie transferata intr-un sistem de incalzire centrala sau de apa calda.

5. Pe masura ce caldura este transferata in casa, gazul scade in temperatura, facandu-l sa revina la starea lichida.

6. Ciclul de refrigerare inversa se repeta pana cand casa dvs. atinge temperatura dorita de pe termostat.

Daca pompele de caldura isi obtin caldura din exterior, cum ofera ele caldura intr-o zi rece?

Chiar si atunci cand afara este foarte frig, exista inca ceva energie termica. Pompele de caldura sunt eficiente in a prelua aceasta energie termica din sol sau din aerul din jurul unei cladiri si o folosesc pentru a furniza caldura pentru casa sau afacerea dvs.

Pentru ca pompele de caldura sa functioneze cat mai bine, este de asemenea important ca cladirea sa aiba instalata o buna eficienta energetica, cum ar fi o izolatie eficienta.

Tipuri de pompa de caldura

Daca pana acum v-am convins in legatura cu modul in care functioneaza aceste pompe de caldura si va surade ideea de a face o asemenea achizitie, trebuie sa cunoasteti un detaliu. Exista mai multe tipuri de pompe de caldura, si fiecare dintre ele are avantaje si dezavantaje.

Noi va prezentam pe scurt optiunile, iar dumneavoastra puteti apoi sa cautati diverse pompe de caldura in functie de tipul preferat, in functie de buget si de alti factori.

Asadar, va puteti indrepta atentia spre pompele de caldura de tip aer – aer. Acestea functioneaza transferand caldura intre aerul exterior si aerul interior.

A doua optiune de luat in considerare este reprezentata de pompele de caldura aer – apa. Acestea transfera caldura intre aerul exterior si un sistem de apa. Am putea aminti aici incalzirea prin pardoseala sau radiatoarele prin care circula apa.

Exista si pompe de caldura geotermale, care functioneaza transferand caldura din sol sau chiar si apa subterana, spre interiorul cladirii.

Check Also

Amortizari Control Acces Brasov

Automatizari Control Acces Brasov

De ce este nevoie de automatizari control acces Brasov? In era digitalizarii si a tehnologiei …

Close