Ce tipuri de detergent dezinfectant instrumentar exista?
Un detergent dezinfectant instrumentar poate fi deosebit de util in mai multe domenii de activitate. Acest articol va ofera informatii pretioase cu privire la acest tip de dezinfectant, si la tipurile existente pe piata.
Curatarea, care se refera la indepartarea murdariei de pe un dispozitiv sau instrument medical, este un pas critic atunci cand se prelucreaza instrumentele in departamentul de procesare sterila (SPD).
Dupa cum sugereaza si numele, substantele chimice de curatare a instrumentelor sunt solutii formulate special pentru a ajuta la indepartarea murdariei organice si anorganice din instrumentele medicale si alte dispozitive utilizate in timpul procedurilor pacientului.
Aceste substante chimice contin agenti tensioactivi sau agenti chelatori care ajuta la imbunatatirea performantei chimice la curatarea acestor dispozitive.
Alegerea detergentului potrivit de curatare a instrumentelor este cheia pentru curatarea manuala si automata de succes in unitatile de asistenta medicala.
Tipuri de Detergent Dezinfectant Instrumentar
Exista patru tipuri de produse chimice de curatare utilizate in principal pe dispozitivele medicale: substante chimice enzimatice, neutre, alcaline si de specialitate, cum ar fi detartratoarele care indeparteaza depunerile de calcar pentru a restaura instrumentele.
Primele trei sunt cele mai frecvent utilizate si se bazeaza pe compozitia chimica si pH. Detergentii enzimatici si neutri au un pH neutru in jurul valorii de 7, in timp ce substantele chimice alcaline au un pH in jurul valorii de 11.
1. Detergentii enzimatici
Cand vine vorba despre detergent dezinfectant instrumentar, detergentul enzimatic este unul dintre acestia. Produsele chimice enzimatice, folosesc enzime pentru a crea o reactie chimica care descompune solurile in molecule mai mici, astfel incat acestea sa poata fi indepartate si spalate cu usurinta.
Producatorii de detergenti enzimatici folosesc diferite tipuri de enzime in formularile lor, care pot include proteaza si/sau lipaza.
Detergentii enzimatici au un pH neutru si sunt foarte eficienti in indepartarea murdariei organice. Agentii de curatare enzimatici sunt utilizati la chiuveta in timpul curatarii manuale si din nou in masina de spalat/dezinfectare in timpul curatarii automate.
2. Detergenti dezinfectanti cu pH neutru
Un alt tip de detergent dezinfectant instrumentar este cel cu pH neutru. Acesti detergenti nu sunt nici acizi, nici alcalini si ofera cea mai larga compatibilitate cu materialele pentru curatare a instrumentelor.
Aceste substante chimice folosesc agenti tensioactivi specializati pentru a ajuta la indepartarea solurilor. Produsele chimice neutre sunt utilizate in general numai in curatarea automata (inclusiv aparate de curatare cu ultrasunete si masini de spalat/dezinfectante).
Se folosesc obicei dupa utilizarea unui agent de curatare enzimatic la chiuveta si/sau prima faza intr-o masina de spalat automata. Detergentii neutri nu sunt la fel de eficienti in apa dura.
3. Detergenti alcalini
Detergentii alcalini sunt eficienti in apa care are duritatea intre 200 si 400 ppm. Datorita pH-ului lor ridicat, acesti detergenti au anumite limitari in ceea ce priveste compatibilitatea materialului.
Aceste substante chimice au o compatibilitate slaba cu metalele mai moi, cum ar fi aluminiul si sunt, in general, utilizate numai in aplicatii de spalare automata.
4. Substante chimice de specialitate
Dincolo de cele trei tipuri principale de substante chimice utilizate in curatarea dispozitivelor medicale, exista detergent dezinfectant instrumentar de specialitate. De exemplu, exista lubrifianti pentru instrumente, care sunt folositi pentru a asigura functionarea corecta si miscarea libera a instrumentelor cu balamale.
Exista si produse chimice de detartrare, care indeparteaza petele si depunerile de calcar de pe instrumente si masini de spalat/dezinfectare. Unele dintre aceste substante chimice ajuta chiar la restabilirea stratului pasiv pe otel inoxidabil