Ce rol are o profilaxie dentara Brasov?
Stiati ca exista persoane care trec pragul unui cabinet de stomatologie pentru ca au nevoie de profilaxie dentara Brasov? Acest articol va prezinta informatii de baza in ceea ce priveste profilaxia dentara, aflati ce este aceasta procedura, ce rol are, dar si alte informatii interesante.
Profilaxie dentara Brasov: Ce rol are procedura?
Profilaxia dentara este o procedura efectuata pentru curatarea temeinica a dintilor. Profilaxia este un tratament dentar deosebit de important pentru a stopa progresia bolii parodontale si a gingivitei.
Boala parodontala si gingivita apar atunci cand bacteriile din placa colonizeaza pe tesutul gingival, fie deasupra, fie sub linia gingiei. Aceste colonii de bacterii provoaca inflamatii si iritatii grave care, la randul lor, produc un raspuns inflamator cronic in organism.
Ca urmare, organismul incepe sa distruga sistematic gingia si tesutul osos, facand dintii sa se miste, sa devina instabili sau sa cada complet. Buzunarele dintre gingii si dinti devin mai adanci si adapostesc mai multe bacterii care pot calatori prin fluxul sanguin si pot infecta alte parti ale corpului.
Motive pentru profilaxie/curatarea dintilor
Asadar, acum ca ati aflat ce este si ce rol are o profilaxie dentara Brasov, va prezentam cateva motive datorita carora, este necesara o astfel de procedura. Ei bine, profilaxia este o procedura excelenta dat fiind faptul ca ajuta la mentinerea sanatatii cavitatii bucale, si de asemenea, poate opri progresia bolii gingiilor.
Iata cateva dintre beneficiile profilaxiei:
1. Indepartarea tartrului
Tartrul si acumularea placii, atat deasupra cat si sub linia gingiei, pot cauza probleme parodontale grave daca nu sunt tratate. Chiar si folosind cele mai bune tehnici de periaj si ata dentara la domiciliu, poate fi imposibil sa indepartati resturile, bacteriile si depunerile din buzunarele gingiilor.
Ochiul experimentat al unui stomatolog care foloseste echipament dentar specializat este necesar pentru a identifica si trata probleme precum tartrul si acumularea placii.
2. Estetica
Este greu sa te simti increzator in legatura cu un zambet stricat de dinti ingalbeniti si patati. Profilaxia poate scapa dintii de petele inestetice si poate readuce zambetul la stralucirea de odinioara.
3. Respiratie proaspata
Boala parodontala este adesea semnificata de respiratia urat mirositoare persistenta (halitoza). Respiratia urat mirositoare este in general, cauzata de o combinatie de particule de alimente putrezite sub linia gingiilor, o posibila gangrena care rezulta din infectia gingiilor si probleme parodontale.
Indepartarea placii, a tartrului si a bacteriilor imbunatateste considerabil respiratia si atenueaza iritatia.
4. Identificarea problemelor de sanatate
Multe probleme de sanatate se prezinta mai intai medicului stomatolog. Deoarece profilaxia implica o examinare amanuntita a intregii cavitati bucale, medicul stomatolog este capabil sa detecteze cancerul oral.
Acesta poate de asemenea sa evalueze riscul de parodontita si adesea sa identifice semne de probleme medicale, cum ar fi diabetul si problemele renale. Pot fi oferite si recomandari pentru modificarea regimului de ingrijire la domiciliu.
Ce presupune tratamentul de profilaxie dentara Brasov?
Profilaxia este o procedura poate fi efectuata fie in cursul unei vizite regulate la stomatolog, fie, sub anestezie generala daca este nevoie. Aceasta din urma este deosebit de frecventa in cazul in care boala parodontala severa este suspectata sau a fost diagnosticata de medicul stomatolog.
Un tub endotraheal este uneori plasat in gat, si are rolul de a proteja plamanii de bacteriile daunatoare care vor fi indepartate din gura.
Profilaxia se realizeaza in general in mai multe etape:
Curatare supragingivala – Medicul dentist va curata temeinic zona de deasupra liniei gingiilor cu instrumente de detartrare pentru a le scapa de placa si tartru.
Curatarea subgingivala – Acesta este cel mai important pas pentru pacientii cu boala parodontala, deoarece medicul dentist este capabil sa indeparteze tartrul din buzunarele gingiilor si de sub linia gingiei.
Rindeluirea radacinii – Aceasta este netezirea radacinii dintelui de catre dentist pentru a elimina orice bacterie ramasa. Aceste bacterii sunt extrem de periculoase pentru bolnavii de parodontita, asa ca eliminarea lor este una dintre prioritatile de top ale medicului stomatolog.
Medicatie – In urma detartrajului si a rindelui radacina, un antibiotic sau o crema antimicrobiana este adesea plasata in buzunarele gingiilor. Aceste creme promoveaza vindecarea rapida si sanatoasa a buzunarelor si ajuta la usurarea disconfortului.
Raze X si examinare – Razele X de rutina pot fi extrem de revelatoare cand vine vorba de boala parodontala. Razele X arata amploarea recesiunii osoase si gingivale si, de asemenea, ajuta medicul dentist in identificarea zonelor care ar putea necesita atentie in viitor.
Procedura de profilaxie dentara Brasov este recomandat sa fie efectuata de doua ori pe an ca masura preventiva. Cu toate acestea, procedura trebuie efectuata la fiecare 3-4 luni in cazul bolnavilor de parodontita.